25 Nisan 2011 Pazartesi

Derin Sorular

Karya bu aralar yaratılışa takmış vaziyette.Allah,cennet,cehennem,ilk insanlar....

Aslında herşey ilk insanlar nasıl yaşardı,ne yerdi,evleri nasıldı,soğukta ne giyerlerdi,dinazorlar o zaman varmıydı,varsa onlarla nasıl savaşırlardı ...gibi sorularla başladı.

Anlattıkça merak etti,daha çok kurcaladı ve nasıl yaratıldık ,biz insanlar nereden geldik konusuna geldi.Son derece hazırlıksız yakalandım bu sorulara.

Bende Karya'ya anlayabileceği düzeyde basit ve kısa olarak kendimce açıklamaya çalıştım"bizi yaratan bir güç var bizler ona Allah diyoruz,herhangi bir şekli ,sesi  ,evi ,cinsiyeti olup olmadığını bilmiyorum,ama bizleri ve gördüğün herşeyi(çiçekleri denizleri,ağaçları,dağları...) Allah yarattı"diye.

Muhtemelen arkadaşlarından duyduğu,bizler çamurdan yaratıldık sözleri üzerine ,kendisi"bence yanlış anne,yani nasıl çamurdan olabiliriz ki,bence insanlar evlene evlene çoğaldı"diye yorum yaptı.

Farkettim ki biraz geç kalmışım bunları açıklamakta ,daha sonrasında ufak bir araştırma yaptım ama kayda değer çok bir şey,en azından bana hitap eden bir açıklama bulamadım,gene benim aktardıklarım en mantıklısı geldi.

Geçen gün hayaletlerin olup olmadığını soruyordu,bende kendi kendime süper ve inandırıcı bir cevap olacak bu diye düşünüp "bence yok Karya'cım ,düşünsene sen 6 yaşındasın ve hayalet olsaydı eminim bu koskoca 6 sene içinde  en az bir kez görürdün dimi??" dediğimde "eee Allah da var ama göremiyoruz diyorsun,o zaman hayalet neden olmasın" dedi.Gerçekten sustum kaldım.

Keşke dinimiz inançlarımızla ilgili ,sömürü yapmadan yararlanabileceğimiz bir kaynak olsa!!!

Zaman bizim çocukluğumuzda ki gibi değil,biz hepimiz Allah'a çok anlamasak da inanırdık,etrafımızda din sömürüsü yapan "inanan müminler"diye konuşan 7 yaşında arkadaşlarımız yoktu.(en azından benim yoktu)Dini olabildiği en saf haliyle kabullenmiştik,çok sorgulamazdık .

Geriye dönüp baktığımda bunun daha doğru olduğunu düşünüyorum,çünki aslında özgürdük.
Benim üniversitede din değiştiren değiştiren arkadaşım da oldu,kapanan da ...

Şimdiyse Karya için endişeleniyorum,etrafa bakınca dua okuyan bebekler,suda yaşayan hayvanları anlatmak üzere yazılmış ama her cümlesinde Allah'ın adının geçtiği kitaplar (ben de yanlışlıkla bilmeden almıştım )....

Gene herşey anne-babalara düşüyor ,doğru yansız abartmadan bilgi verebilmeliyiz ve tecrübe ettiğim kadarıyla en iyi kaynak içgüdülerimiz!

Ürün Değerlendirme

Malesef eşim de ben de balık sevmiyoruz.Hatta ben, değil balığın pişmişini canlısını bile görmeye dayanamıyorum.
Hal böyle olunca evde balık pişirmek ,hadi diyelim ki pişirdim ayıklamak bir eziyet.
Bu zamana kadar ton balığıyla,fırında poşet filetoyla idare etmeye çalıştık ama hiç içime sinmiyordu.Çocuklara balık yedirememenin vicdan azabını yaşarken İglo çıktı karşımıza.Süper n!çok kolay at kaynar suya 14 dk sonra hazır ,bide kılıçsız.Ömer de Karya da çok sevdi.Bizde kurtulduk  bu vicdan azabından!!